Rätt hantverkare för din renovering

När du ska genomföra en renovering, stor som liten, vill du naturligtvis vara säker på att du har valt rätt hantverkare för uppgiften. Idag finns det många hantverkare inom olika yrkesgrupper, från elektriker till snickare, målare och VVS-montörer. Inför en renovering kan du behöva anlita fler än en hantverkare, beroende på vad det är för typ av arbete du vill ha hjälp med. I dessa fall rekommenderar vi att du väljer ett företag med totalentreprenad.

Även om en professionell hantverkare lätt kan hjälpa dig med din renovering är det troligtvis en ganska stor investering du har framför dig. För att du ska få ett resultat som du är nöjd med är det därför extra viktigt att du faktiskt kontrollerar byggföretaget du planerar att anlita. Detta kan du göra på mer än ett sätt. Du kan beställa hem offerter från olika byggfirmor, men du kan också fråga efter försäkringar och certifikat. Här nedan listar vi några snabba, enkla och bra sätt som du kan få reda på om en byggfirma är rätt för jobbet eller inte.

6 snabba tips för att hitta rätt hantverkare
• Se till att du alltid jämför innan du väljer. Be därför om offerter från olika företag så att du får koll på innehållet såväl som prissättning och eventuella avgifter. I offerten kan du i många fall se hur lång tid renoveringen kommer att ta och kan således planera därefter.
• Använd dig av de referenser som företaget har. Be om referensnummer till tidigare kunder och se faktiskt till att du hör av dig till dessa. De kan sitta på viktig information som du får stor användning för.
• Är det något företag du fastnar för? Boka in ett privat möte och gå igenom ditt projekt tillsammans. Det ger dig en mycket bättre bild av företaget du planerar att anlita, samtidigt som du får ett kostnadsförslag som är mer korrekt.
• Se till att du faktiskt kontrollerar företaget! Säkerställ att de är registrerade för F-skatt och att de kan erbjuda trygga försäkringar. Kontrollera även certifiering, behörighet och utbildning.
• Båda parter ska signera avtalet och ett avtal ska alltid upprättas. Det spelar ingen roll hur seriös och professionell hantverkaren är. Om det inte finns ett avtal löper du stor risk att bli lurad. Dessutom har du ingenting att luta dig mot vid en eventuell tvist.
• Det kan kännas naturligt att betala i förskott, men det är något som du starkt bör undvika! En seriös byggfirma kommer inte att kräva pengar från dig i förskott, utan skickar en faktura när arbetet är klart. Om det står i villkoren att du ska göra en förskottsbetalning bör du inte signera avtal med företaget.